Peter Jöback Jag kommer hem igen till jul

 
 Handling:
"År 2002 frågade mitt skivbolag om jag ville göra en julskiva. Min första reaktion var att förslaget var oförskämt. Skojade de? Var inte en julskiva en desperat åtgärd sent i karriären? Min egen julskiva blev istället starten på resan hem till mig själv. Resan tog tio år. Idag vågar jag säga att jag är lycklig..."
 
Peter Jöback, en av Sveriges mest älskade artister, berättar i boken Jag kommer hem igen till jul om sin dröm om familjejulens gemenskap och om hur drömmen äntligen har blivit sann. Rakt ur hjärtat beskriver han sina egna jular, från barndomen och framåt: berusade, ensamma, förväntansfulla, sorgsna... och hur musiken alltid varit en källa till glädje, även när livet i övrigt inte har varit lätt.
   Den stämningsfulla boken är rikt illustrerad med vackra bilder. Den innehåller också sångtexter, noter och recept på god julmat. Texten, skriven av journalisten och författaren Lena Katarina Swanberg, är fylld av julens budskap om frid, hopp och försoning.
   Tio år har gått sedan Peter  Jöback gjorde sin första julskiva, som också heter Jag kommer hem igen till jul. Den har blivit något av en modern klassiker, för många en omistlig del av julen. En bonus-DVD från Peter Jöbacks julkonsert år 2009 medföljer boken.
 
Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Hon har skrivit ett trettiotal böcker, varav något tiotal är uppmärksammade biografier.
 
Vad jag tyckte:
Den här boken skiljer sig en hel del från andra julböcker. Den innehåller recept på julmat ja, men däremot inget pyssel. Istället berättar Peter om sina jular och hur han har upplevt dem och vad han har fått vara med om. Detta blandas upp med noterna och texter till låtarna som är med i hans julkonsert. Boken känns på så vis väldigt personlig och den berörde mig medan jag läste den.
Precis som det står i handlingen innehåller den även ett gäng vackra bilder som andas vinter och jul och bilder från Peters julkonsert 2009. Ett stort plus i kanten enligt mig är att det följer med en DVD med den julkonserten också. Jag var och såg hans julkonsert i Globen 2008 och jag minns att jag upplevde att det var en riktigt härlig stämning som i form av en smällkaramell full av julkänslor exploderade och spreds i Globen och att alla sedan gick därifrån glatt pratande om den stundande högtiden. Boken ligger inte långt efter att sprida samma julstämning enligt mitt tycke.
Ett citat från boken som jag har fastnat vid ett flertal gånger när jag har bläddrat igenom den är följande "Detta är vad jag lärde mig när jag åkte tunnelbana i New York och såg omgivningens blickar: Jag är inte min framgång. Jag är jag."
 
Titel: Peter Jöback Jag kommer hem igen till jul
Författare: Lena Katarina Swanberg, Peter Jöback
Förlag: Bonnier Fakta
Format: Inbunden
Sidor: 157Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

boklandskapet.blogg.se

En blogg skapad för kärleken till det skrivna ordet. 3 bloggare, 3 boknördar. Lena (Bookheaven), Pernilla (NillasBokhylla) & Madeleine (mallesbokblogg). Vill ni komma i kontakt med oss gällande tävlingar eller andra samarbeten gör ni det enklast genom att mejla oss på: [email protected]

RSS 2.0